Tomater – 2020

För att sammanfatta odlingssäsongen för tomater så blev skörden inte övermäktig – trots 24 sorter och ungefär dubbelt så många plantor. Vi hade dålig billig jord och juli månad var väldigt kall. Jag kan nog tänka mig att odla de flesta sorterna igen och det är ju av lite olika skäl.

Yamal, Early Girl och First in Field var inte några smaksensationer men de är tidiga sorter och fungerar jättebra i tomatsåserna och ska dessutom vara tåliga för vårt klimat. Det är ju bra om inte alla äts upp på en gång och kan frysas in också.

Riktigt goda att äta färska var Romello F1, Naranja dulce, Randig tiger plommontomat och Zuckertraube.

Tidigare har jag aldrig tänkt på bifftomat som något att ha, men jag gillade verkligen de två som jag odlade och kommer satsa mer på bifftomater 2021. Vi åt dem färska till mat och skivade på smörgås. Jag odlade Karol Londana, Minnas goda bifftomat och Tysk gul oxhjärta. Alla tre gav en ganska liten skörd men de var i hinkar om bara 10-12 liter. Med större hinkar och bättre jord så borde det ha blivit mer.  Ingen av dem var supersöta men de har en slags kraft i smaken som inte de mindre tomaterna har tycker jag.

100/1000 var ingen smaksensation men rolig eftersom det kommer galet många och denna var vår hunds (!) favorit. Wilma är god och plantan är liten och nätt och fungerar ju i ett fönster om du vill odla på vintern.

Indigo Blueberry var spännande! Plantan växte som en djungel (jag band och tjuvade den dåligt) och den var så vacker med sin speciella färg på frukterna. Smaken var urk när den var blå men god när den blev mer åt det röda hållet.

Det var roligt att ha så här många olika sorter att gå omkring bland, jämföra, göra smakprover. Kommer definitivt ha många sorter igen – och fler…

Körsbär

 

Låg/Hög Färg
100/1000 Ampel. Kruka. Röd Mängder av söta tomater som namnet beskriver. Favorit för vår hund! Den växer yvigt och har galet mycket blommor/frukter.
Black Sweet Cherry Hög Svart-brun Saftig, välsmakande. Mångas favorit. Produktiv, lång skörd
Chocholate Cherry 150-175 Violett-brun Oerhört goda särskilt ugnsbakade eller stekta. Goda och söta. Rikbärande.
First in Field Busk. 50-100 cm. Röd Många av tomaterna spricker. Finns en liten sötma i smaken och storleken på tomaterna är lite större än de ”vanliga” körsbärstomaterna. Ska vara bland de första att mogna. Kompakt planta. Smakar ”vanlig tomat”.
Golden Bumble Bee Hög Ljust orange Tålig i temperaturväxlingar.
Gul päron  Hög Gul Ger stor skörd av gula, päronformade körsbärstomater med söt, mild tomatsmak.
Indigo Blueberry Hög. Blå ”Fylld med nyttiga antocyaniner och ska ha en smakton av plommon. Ser läcker ut med sin mörka färg som blir nästan svart som mogen. Inte god omogen, ge den tid. Haft svarta bär hela juli 2020 men fortfarande inte helt mogna 1 september. I tunnelväxthuset växte plantan mycket saktare än i pallkragen ute.
Mei Wei 200 cm Röd Mycket god från Kina. Mångas favorit. Förvara i rumstemperatur. ”De som är odlade i växthus fick mer smak än de på friland.” Fortfarande inte mogna tomater 1 september. tror att jag fick fel frön i påsen, mina liknar inte alls de jag googlar på.
Naranja Dulce 120 cm orange Väldigt söt, liknar Sungold i smak. Som smågodis, mycket goda.
Perun Hög. Gula, päron Passar till sallader, konservering. Hög avkastning. Vackra i formen. Goda men ingen smaksensation.
Randig tiger – plommontomat Hög Röd-gul randig  

En tomat med en unik form och färg men som också är otroligt produktiv, god och söt! En favorit 2020.

Romello F1 Ampel.
30-45 cm
Röd Små och söta.
Wilma Kruka. 40cm Röda Ger mängder av små, röda, söta frukter.  Mycket lik Tiny Tim, som en lillasyster, går bra att övervintra från år till år.
Zuckertraube – Hög körsbärstomat 150-200 cm Röd Lättodlad. Bland favoriterna 2020, smakmässigt. Mycket vackra klassar som kan bli som trafikljus i färgen.

 

Normal

Låg/Hög Färg
Early girl

 

Busk Röd Tidig skörd och producerar nya tills frosten kommer
Garden Peach Hög Gul – luden Kan lagras – snudd på godare då. En unik kultursort med anor från 1800-talet som producerar 4-5cm i ljusgula frukter som har en rosa rodnad mot dem och mjuk persikoliknande skal. Fruktköttet är ljusgult och mycket gott. Får ofta bra betyg vid tomatprovningar. Ursprungligen från Sydamerika där de kallas Coconas. Får ofta topplacering vid tomatprovningar.

Smakrik och mild med bra sötma. Smaken är söt och välbalanserad med mycket lite syra. Kan bli snabbt övermogna.

Kangaroo Paw Yellow Dwarf 120 Gul Kan odlas i krukor men skörd och storlek blir mindre. 1 september fortfarande helt gröna.
Yamal 50cm Röd Bladmögeltolerant från Ryssland. Smakar ”vanlig tomat”.

Yamal, First in Field, Early Girl

Biff

Låg/Hög Färg
Karol Londana 150 Röd Mycket god och ”mjuk” i smaken (inte mjölig). Undrar om det blivit någon felskrivning någonstans, det finns inte någon mer information att hitta om denna på nätet men jag vill odla den igen. Inte så stor skörd, men kan ju bero på att jag hade dålig jord.
Minnas goda bifftomat 150-200 Röd Jättegoda! Inte så stor skörd, men kan ju bero på att jag hade dålig jord.
Tysk gul jordgubbstomat ”oxheart” 150-200 Gul En gammal kultursort som härstammar från 1800-talet. Ger stora gulorange frukter som påminner om apelsinfärgade hjärtan eller jordgubbar till formen och kan bli upp emot 0,5 kg. Söt och rik smak! Ger frukter fram till frosten. Blev den största för mig 2020.

Tysk gul jordgubbstomat ”oxheart” tog storleksrekordet 2020

Tomatillo

Tomatillo är egentligen inte tomat (physalis) men liknar tomat. Får små, läckra frukter i pappersliknande skal. Denna sort är snabbväxande och ger oftast 100-150 frukter per planta. Används till salsa, sylt, sallad, bakverk med mera. Vanlig i det mexikanska köket. Physalis Ixocarpa. Uppbindes. Korspollinerande, minst två plantor krävs för fruktsättning. Är mogen när skalet blir papperstorrt.

Låg/Hög Färg
Tomatillo purple Körsbär 125 cm Lila Massor blommor och frukter.
Tomatillo verde Normal 125 cm Grön Massor blommor och frukter.