Tomat – recept

Att prova:

Tareq Taylors ketchup

800 g solmogna eller konserverade tomater
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
160 g (ca 1 dl) honung
1/2 dl ättika (12%)
150 g (ca 1 dl) tomatpuré 1 tsk salt

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna tills skalet spricker. Skala och hacka dem grovt.
  2. Lägg i alla ingredienser i en stor, tjockbottnad, rostfri kastrull.
  3. Koka på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör ofta.
  4. Mixa och passera om du vill ha ketchupen riktigt slät. Slå den varma ketchupen på steriliserade, varma burkar eller flaskor. Ketchupen håller upp till ett år i kylen. Men den kommer att ta slut betydligt snabbare än så.

Inlagd, torkad tomat

Klyfta tomater, lägg på plåt. In i ugnen på 50 grader i 6 timmar.

Inläggning t.ex.: olivolja, rödvinsvinäger, tomatpuré, honung, curry, oregano, chili, vitlökspulver och salt.

Håller 14 dagar i kylen. Längre tid riskerar tillväxt av botulinum clostridium i din olja. Toxinet förstörs visserligen vid upphettning. Minst 100 grader i minst 10 minuter. Dvs, toppar du pizzan innan gräddningen så borde du vara safe. 

Torka och lägga in tomater

Helt torra torkade tomater går bra att förvara i en burk länge, flera år. Häll på lite hett vatten när det ska användas, så blir de lite mjukare.

Semitorka, så dom fortfarande är lite mjuka, styckfrys och plocka fram det du vill ha.

Så länge vatten är kvar i råvaran så blir den inte varmare än 100 grader, dvs när vattnet förångas. Du måste alltså torka bort precis allt vatten först, vilket är nästan omöjligt.

Torka. Mixa. Ha med lite örter, lök, paprika, chili också. Mixa till en pasta – blir det torrt häller jag på lite vatten. Frys i isformar.  Alltså är det lite vätska kvar vilket ger mycket tomatsmak. Använd till smaksättning till såser, grytor mm. Har du vatten och inte olja i så håller dom jättelänge.

Övrigt

  • Frys in hela, eller skurna i stora bitar – ta fram när någon sås ska göras. Hela spricker sönder när de tinar och blir nästan som krossade tomater av sig själva.
  • Man kan slänga alla tomater i en mixer och hälla sörjan i zippåsar och frysa in. Platta paket som tar lite plats. Om man har 400-500 g i så kan det ersätta en konservburk krossade tomater. Uppkok behövs inte.
  • Koka tomater i slowcockern så släpper de en del vätska. Jag skalar även tomaterna. Då blir det 3 produkter. Mosade tomater till frysen, skalet torkas och mals till tomatkrydda och vätskan silas och blir tomatbuljong. Mycket pill, mycket bök, men gott.
Jag gör så här med lite större tjockskalliga tomater: Halvera och lägg med skalet neråt. Dom ska ligga riktigt tätt så anpassa formen efter antalet. 250 grader i ugnen.
När du ser att dom blivit mjuka och tomatvätskan är klar emellan tomaterna så tar du ut och låter dom kallna. När dom är svala så har jag en plåt med bakplåtspapper och en bunke. Jag trycker ut tomaten och lägger skalet på plåten. När allt är klart så kan du ev sila vätskan och reducera ner den. Skalen torkar jag på låg värme och maler. Tomaterna blir ”krossade” , passerade eller soppa.