Tomat – indelning

Det finns tusentals tomatsorter (7000?) och de kan delas in på olika sätt. Exempelvis så här:

  • Plantans växtsätt
  • Färg och form på frukten
  • Egenskaper
  • När de odlas (tidiga, sena)

Plantans växtsätt

Plantan kan vara på olika sätt och ha ett så att säga bestämt eller obestämt växtsätt (determinate och indeterminate). En del är även en blandning (semi-determinate). En determinate har en begränsad tid när den ger frukt medan en indeterminate kan fortsätta växa tills frosten kommer. Det är svårt att göra en lista, alla listor jag hittar har en liten egen vinkel på informationen men här här mitt försök.

Höjd Det./Ind. Tjuvas Binds 
Ampeltomat 30 cm Nja Amplar, upphöjda växtbäddar. Småväxande med hängande växtsätt Romello F1
Kruktomat 20-40 cm Nej Kruka, kantplantering. Kompakt växtsätt. Vilma, Jachalos
Busktomat 50-100 cm det. Nej Kruka, kantplantering. Tillväxten avslutas med en blomklase och därefter blir det varken mer tillväxt eller blomning. Fördelen är att de ger en tidig och riklig skörd.
Halvhög busktomat 150 cm semi-det. Ja Black from Tula
Högväxande +200 cm ind. Ja Ja Yrkesodlarens val, då det fortsätter bildas blomklasar. Stjälken viras löst kring ett snöre. I yrkesodling sänker man ner stjälken för att komma åt att skörda tomaterna, samma stjälk kan på en säsong bli drygt 15 meter. I hobbyväxthus toppar man i stället stjälken när den nått taket. Hit hör de flesta tomatsorterna. Chocolate Cherry
Vildtomat Kortlivade, slingrande perenner. Vinbärstomat

 

Gällande tjuvning så är det en rekommendation, man gör som du vill men om man inte tjuvar kan de bli vildvuxna och grenar bryts lätt. Det blir alltså en enklare skötsel av plantan och tydligen så främjar det blomklasarna som kommer vid huvudstjälken. Gällande att ta bort blad så går diskussionerna vilda i odlargrupperna men båda sätten verkar ge tomater – folk blir till och med osams om det! Min plan är att tjuva minst i början av säsongen 2021 och ta bort blad på nedre delen av plantan, upp till första klasen.

Plantans blad kan vara vanliga eller som potatisblast. Flera dwarf har ”rugose” blad och de är lite buckliga, nästan så man tror att något hänt med bladen. .

Färg och form på frukten

Babyplommontomat Söt och aromatisk med inslag av syrliga frukter.
Biffar (stora/små) Stora, lätt veckade tomater med köttig textur. Saftiga och söta i smaken. Finns i olika sorter, exempelvis den större beauty lottringa, den mindre coeur de boeuf (oxhjärta), och den mörkfärgade black krim.
Cocktailtomat
Kvisttomat Mellanstor tomat som säljs på kvist. Krispig och mild med jordiga toner.
Körsbär (stora/små) En krispig och smakrik tomatsort med nötiga nyanser.
Normalstora
Piccolini Små saftiga och söta körsbärstomater på kvist med inslag av citrus. Namnet kommer från italienskans ”piccolini” som betyder ”jättesmå”.
Plommonformade En av de vanligaste tomatsorterna i grönsaksdisken. Plommontomaten är mild och saftig med gräsiga toner. Den här sorten ska kännas fast och spänstig i sitt skal, då smakar den bäst. Italienarnas favorittomat nummer ett!
Pärltomat Aromatisk, fast tomat med tydlig sötma och fina nyanser av kiwi, plommon och vanlj.

Ludna:

Grön tomat: Finns i två typer: de som är naturligt gröna och röda tomater som ännu inte mognat men som ändå är goda att äta. I södra USA är stekta gröna tomater en klassisk frukosträtt men tomaterna passar lika bra i en gryta eller att sylta.

Olika egenskaper

  • Grilla
  • Grytor, sås
  • Lagra
  • Sallad, snacks
  • Dwarfar

Dwarf Tomato Project” är ett projekt som gjordes med tomater som är särskilt framtagna för att ha smaken av kulturarvssorter (men blir sällan högväxta). Personligen är jag hittills inte så imponerad, men jag ska prova igen då en del andra tycker att dessa är de absolut bästa.

När de odlas (tidiga, sena)

En del säger 8 + 8 som formula för hur många veckor det tar för tomater. 8 veckor inomhus och sedan 8 veckor utomhus tills den mognar. På ett ungefär! Vidare är vissa sorter tidiga (6 veckor) och andra senare (upp till 12 veckor). Ofta står det angivet när man köper frön om det är en tidig eller sen sort.

Smak

Smaken hos tomaterna varierar så det är svårt med ”god” eller ”inte god”. Allt beror på hur vädret varit, vilken jord som använts, hur det är vattnat och personlig preferens.  Vissa saker kan ju slå igenom som syrlig, rökig och liknande. Sen kan en del vara saftigare än andra, medan andra är mer fast. Men, om någon uttrycker sig med ett ”Wow”, eller ”Min favorit” så är det ju lite lovande ändå att se om det kan bli en ny favorit hos en själv!

Nyttigt!

Tomater är oerhört nyttigt. Ämnet lykopen är mycket viktigt för oss och det tar vi bäst till oss när vi hettar upp den röda tomaten och äter tillsammans med lite fett. Vissa tomater (gulorangea) innehåller tetra-cis-lykopen (Trädgårdstrollet) och det ämnet ska man istället inte värma upp och behöver inte ätas med fett. Mer läsning om tetra-cis-lykopen här (Bondjäntan).


Ovan är som jag har förstått det hela – men hör gärna av dig om något är galet.