Om köpet, fröerna och Casa Nyberg.


Om köpet

Jag kollar av beställningarna några gånger per vecka. Om betalningen har kommit in så packar jag ditt kuvert och postar så fort jag kan. Fröna är packade i små zip-plastpåsar.

Självklart vill jag att ditt frökuvert ska komma fram och att det blir plantor av fröna – annars är ju mitt arbete med detta meningslöst. Av erfarenhet så vet jag att ett kuvert då och nu försvinner så om du vill vara helt säker på att det kommer fram så rekommenderar jag att du väljer ”spårbart” som alternativ i kassan.  Jag lovar på heder och samvete att jag postar kuverten – men jag kan ju inte ta ansvar över vad som händer efter att jag har postat kuvertet.

Det är billiga priser så jag försöker hålla nere min tid i hanteringen, men jag filmar de beställningar som överskrider 200kr.

Om fröerna

Då och nu är det frön som inte gror, det har jag varit med om även från frön jag har köpt med kända varumärken. För att minska risken så provsår jag frön slumpmässigt och har över 90% grobarhet. Läs mer här hur jag gör.

Om du inte skulle få dina frön att gro så får du gärna höra av dig så jag vet. Det är viktigt att de inte sås för blött – eller att de torkar ut (mer känsligt i början, än senare). Personligen sår jag aldrig alla frön på en gång  utan 1-2 frön av varje sort som jag vill ha. Om jag skulle misslyckas så hinner jag ju så igen.

Om Casa Nyberg

Essy är alltid med

Efter många misslyckade försök med odling – lyckades jag äntligen! Det krävdes rutiner för vattning och en mindre stressad tillvaro – bam, det funkade! Jag har ännu massor att lära om odling, men läser och lär på nätet, i poddar och böcker, så fort jag har en stund över.

Det är mest jag som fixar och donar med odlingen men min man är jag gärna med och gräver, snickrar, skördar och äter. Sonen har några egna paprika- och chiliplantor och dottern äter alla våra jordgubbar, så alla ha en uppgift! Vår hund Essy är med mig hela tiden i trädgården. Hon älskar att bara sitta och se på, njuta av solen, leta mask eller äta tomater. Hennes favorit är 100/1000 så den odlar jag för hennes del, men hon gillar andra körsbärstomater också och älskar paprika! Hon vägra däremot att äta tomater från affären och det är ju lite suspekt! 2023 har vi även en valp som ska få introduceras till allt om odling.

Att samla och använda egna frön är ju magiskt! Jag blir faktiskt lite rörd när den första  lilla tomatblomman eller tomaten kommer fram. WOW! Eftersom jag tidigare haft en webshop och undervisar i webb och webshop (och annat kring sociala medier) så faller det sig naturligt att strukturera upp frön och försäljning på en sida som denna. Det är en ren hobbyverksamhet och målet är att få intäkter till webbkostnaderna åtminstone. Därefter skänker jag eventuellt överskott till välgörenhet. Jag uppdaterar i bloggen när det sker och till vilken verksamhet.

Kontakt

Har du frågor och funderingar, mejla mig på pia@pianyberg.se Du får gärna följa mig på Instagram om du vill, eller Facebook.