Om

Om köpet, fröerna och Casa Nyberg.


Om köpet

Vi kollar av beställningarna några gånger per vecka och ser om betalningen matchar. Därefter postar vi och det här brukar göras inom en vecka efter beställning.

Om fröerna

Fröna är öppet pollinerade. Oftast blir det bra – även om korspollinering inte kan helt uteslutas.

Fröna fermenteras och packas i plastpåsar med zip-lås.

Jag lyckas så gott som alltid få mina frön att gro.  I början av säsongen provsår jag ett stort gäng och har jag haft över 90% grobarhet. Läs mer här hur jag gör.

Det är viktigt att frön inte sätts för blött – eller att de torkar ut (mer känsligt i början, än senare). Personligen sår jag aldrig alla frön på en gång utan 1-2 frön av varje sort som jag vill ha. Om jag skulle misslyckas så hinner jag ju så igen. Jag sår inte i papperskrukor, bara plast, eftersom papper/kartong torkar ut för fort för att jag ska hinna med.

Tomatfrön verkar hålla i en evighet om de förvaras torrt. För att ändå ha viss begränsning så är de frön som säljs här max 2 år.

Om Casa Nyberg

Essy är alltid med

Efter många misslyckade försök med odling – lyckades jag äntligen! Det krävdes helt enkelt en mindre stressad tillvaro.

Det är mest jag, Pia, som fixar och pysslar med odlingen men min man är jag gärna med och gräver, snickrar, skördar och äter. Sonen har några egna paprika- och chiliplantor och dottern äter alla våra jordgubbar, så alla ha en uppgift! Barnen kan hjälpa till att skilja fröna åt varandra när de ska torkas frön (vilket pill det är!).

Vi har två hundar och de är med hela tiden i trädgården. De älskar att gräva… och äta tomater. Den stora favoriten är 100/1000 så den odlar jag för hundarnas skull. Det märkliga är att de vägrar att äta tomater från affären och det är ju lite suspekt!

Eftersom jag tidigare haft en webshop och undervisar i webb och webshop (och annat kring sociala medier) så föll det sig naturligt att strukturera upp mina frön och göra en sida som denna. Det är en hobbyverksamhet rent skattemässigt, så därför finns det ingen moms pålagt.

Kontakt

Har du frågor och funderingar, mejla till pia@pianyberg.se

Instagram uppdateras oregelbundet men finns här: @casanyberg.odla