Gurka – recept

Pressgurka

Originalrecept här

  • 1 färsk gurka
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja
Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.
Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig.
Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

 

Inlagd gurka med senapsfrön

Originalrecept här

1 kg gurka
1 dl ättikssprit (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten
1 gul lök
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 msk senapsfrön

Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.

Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.

Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.

Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.

Varva lagen med löken tillsammans med senapsfrön och den skivade gurkan i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med varm lag så att det täcker.

Låt svalna samt låt sedan stå i kylen minst ett dygn innan servering så att den får god smak.

Inlagd gurka med senapsfrö håller sig flera månader oöppnad i kylen.

Fler recept och husmorstips.

Mandelmanns djungelgurka

Originalrecept här.

  • djungelgurkor 
  • svartvinbärsblad
  • färsk pepparrot, skivad
  • dill
  • chilifrukt, skivad
  • äppelcidervinäger
Ättikslag
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  1. Blanda ättika, vatten, socker och salt i en kastrull och ge lagen ett snabbt uppkok.
  2. Ta en väl rengjord glasburk och varva gurkor, svartvinbärsblad, pepparrot, dill och chili. Häll på lagen så att det täcker. Toppa med lite äppelcidervinäger.
  3. Låt svalna och ställ sen in i kylskåpet. Efter 2-3 veckor är den färdig att äta.

TIPS från FB: Picka i gurkorna, annars kan de skrumpna.