Chili & paprika

Chili och paprika är syskon – skiljs bara åt om de är starka eller inte.


Det gick inte alls bra december 2020 när jag sådde paprika och chili. 2 av 14 frön kom upp när jag satte på det traditionella sättet. Ingen aning om varför och jag väntade 4 veckor. Fick då tips om att göra så här istället:

Gro frön på papper

Så här gjorde jag med metoden ”Paper towel germination”:

  1. Jag skrev namn på hushållspapper som jag sedan fuktade och la fröna på.
  2. Täckte med ett hushållspapper.
  3. Plastpåse runt allt och på en värmeplatta så det blir som ett mini-växthus.
  4. Täckte över så det blev mörkt.
  5. Väntade. Det ska ta 5-10 dagar.
  6. Därefter ska de planteras ut i jord eller dylikt. Rötterna är så sköra så man måste vara jätteförsiktig och helst använda pincett. Gör ett hål och stoppa i hålet istället för att trycka ner. Täck lätt med jord.

Det gick lite bättre, men alla groddade sig inte. Fröna kommer från flera olika ställen och är max 1 år gamla så tror inte felet är själva fröna.

 

Traditionellt sätt att så paprika/chili

Kan odlas både på friland eller i växthus – även på fönsterbrädan.

i januari, februari inomhus och sätt på en värmematta eller på golvvärme. Rejält fuktig (men inte blöt) såjord eller planteringsjord. 0,5 cm ner, prova några med kortare djup. 20-25 grader. 2-3 frön i varje litet plugghål – och dela senare till varsina krukor. Täck med plast med hål i.

Många blötlägger fröna innan de sår, men jag vete sjutton, verkar inte blir någon större skillnad, åtminstone i detta mini-experiment.

En del steriliserar först genom att köra den i micron några minuter – en del menar att då försvinner näringen – jag vet inte!

För att göra jorden luftigare kan man blanda i 1/3 vermikulit och en näve epsomsalt för en liten vitaminboost för fröet.

Hungarian Hot Chili Wax (innan den blir röd)

ALTERNATIV: Toppa med ett litet lager ren vermikulit överst, sätt fröerna på detta och täck lätt med lite vermikulit. Vermikulit reflekterar ljus så det snabbar på tillväxten då de är ljusgroende – en del säger dock tvärtom, att det är mörkergroende!

När groddarna tittar upp (en del säger när hjärtbladen har kommit) så ska plantorna ha det ljust (växtlampa) 14 timmar per dygn. Groddningen kan ta 2-4 veckor, beroende på sort. Nu tas plasten och värmemattan bort.

Mögel på jorden är vanligt, lufta lite mer om det uppstår.

När några bladpar har kommit upp: spara den starkaste i varje kruka och ta bort de andra. Antingen drar du upp växten eller så klipper du i jordnivå så inte rötterna på plantan störs och de borttagnas rötter dör.

Skola om: Gång 1: När 3-4 bladpar har utveckats.  Vanlig planteringsjord. Sätt plantan djupt, en cm till första bladparet räcker. Krukan ska vara lite större än den första. Nu räcker 15-20 grader.

Gång 2: Ca. 30 cm hög om rötterna vuxit ordentligt ut i krukan och syns i dräneringshålen. Krukan ska vara minst 7 liter, gärna 10-12 liter. Lägg i 1 msk hönsgödsel, men inte så den når rötterna.

En del toppar sina chilis och paprikor så det blir grenade plantor. Det försenar skörden och man får ändå bra skörd utan att toppa.

Plantera ut: Härda plantorna en vecka och flytta ut när det är minst 10 grader på nätterna. Gillar sol och värma, gärna kvällssol. Stöd med pinnar osv. Fiberduk kan behövas första veckan mot solen.

Gödsla: Börja 3 veckor efter omskolning, en gång i veckan. Hönsgödsel max till midsommar om du inte vill ha blad istället för frukter. Näringsvattna däremot hela säsongen.

Vårda: Vattna mycket, krukkanterna för att minska risk för att rötterna ska ruttna. En varm dag både morgon och kväll. En del toppar dem för att få dem buskigare. Vädring i växthus är viktigt, plantorna vill inte ha över 30 grader. Plantorna får gärna ohyra. Att spola med vanligt vatten tar bort det mesta. Om det är mycket, knipsa bort bladen. Håll krukorna fria från löv och skräp.

Skörda: Klipp av frukten från plantan. Den är omogen som grön – men går bra att äta ändå. De flesta sorter kan kan ligga i rumstemperatur och mogna klart. Vänd på dem ibland. Ett äpple bredvid påskyndar mognandet.

Vackra Chechocslovakian Black Chili

Höst: När dygnstemperaturen går under 10 grader är det bra att ta in krukorna till uterum eller inomhus. Det går att få frukter fram till jul! Vänj dem vid miljöomställningen. När det blir kallare så vill inte chilin fokusera på att producera frukter.

För att undvika löss och småflugor: se över dem noga när du tar in dem. Om det finns tecken: Spreja plantorna med såpavatten (ca 0,2-0,5 dl såpa i 1 liter vatten ). Krafsa bort det översta jordlagret för att få bort lite skräpjord.

Frön: Skrapa bort fröna och lägg i en skål med vatten i rumstemperatur i ett dygn. Släng de som flyter på ytan och placera resten på bakplåtspapper för att torka. Förvara torrt och mörkt i exempelvis ett kuvert eller melittafilter. Det finns tepåsar att köpa, som används för att fylla med löste, men du kan fylla med frön. Det går att övervintra plantor, men det kan dra med sig ohyra så bättre att starta om med frön.

2020

Hungarian Hot Chili Wax (5-10,000): Skiftar mycket i styrka beroende på när de skördas, från mild till het. Goda gula eller röda.

Czechoslovakian black chili Ger en vacker planta med svarta chilifrukter som slutligen blir röda. Tjocka och saftiga fruktväggar med mild och fruktig styrka. Passar i sallader, inläggningar och som garnering. Lagom hetta för att ätas färsk i sallader och salsas. Frukterna kan också delas och torkas samt malas till pulver. Plantan är buskig och blir ca. 80 cm hög. Mörka grenar och mörkgröna blad med stora lila blommor. Frukterna blir cirka 4-6 cm långa och 2 cm breda, de påminner lite om jalapeño och kan användas på samma sätt.

Paprikaplantor
Juli 2020: 11 stycken i en pallkrage – det funkade men lite trångt blev det senare på hösten.

 

Spara frön

Ta ut fröna och lägg i en skål med vatten i rumstemperatur i ett dygn. Släng de frön som flyter på ytan och placera resten på bakplåtspapper för att torka några dagar. Förvara fröna torrt och mörkt. Skriv namn på burken/kuvertet och år som du sparade det från.

 

2021

Bolivian Rainbow Chili (Scoville 10.000-30.000) En riktigt färgsprakande chilisort som ursprungligen kommer från Bolivia, precis som namnet antyder. Plantan är ganska buskig och lågväxande, och ger mängder av små frukter som skiftar mellan 9 olika färger, vilket gör sorten mycket vacker.