Casas artsällskap
Det är lätt hänt att du som tomatodlare fångas av smaken, skönheten och användningsområdena och så plötsligt känns ”tomatnörd” som det rätta namnet för dig. Du vill inte längre ha smaken från butiksköpta röda mellanstora tomater utan nu letar du efter den där i purpurtoner, med lite kryddig smak. Eller den där gula ampelsorten som sprutade ur sig små söta tomater. Eller den där tomaten som producerade i mängd, trots årtiondets mest blöta (eller torra!) sommar.
Vi tomatnördar vill gärna testa sorter som inte är etablerade inom EU ännu. Dessa sorter får inte säljas av en vanlig fröfirma så därför finns detta artsällskap. Här kan vi utvärdera och dela med oss av erfarenheterna.
Endast hobbyodlare får vara medlemmar i artsällskapet, sällskapet vänder sig alltså inte till yrkesodlare.
Om fröna
Vi odlar på det sätt som det har gjorts sedan urminnes tider. Alltså, på en mindre yta, bredvid varandra och utan att isolera plantorna med fiberduk. Därmed finns det en risk för korspollinering. Just för tomater är risken liten, men den finns. Någon enstaka sort kan odlas isolerat med fiberduk och då står det märkt med ”ISO”.
Fröna tas från de plantor som ser ut enligt tidigare beskrivningar. Frön tas när tomaterna är övermogna. Därefter fermenteras fröna så de blir rena och fina innan de packas.
Plantorna inspekteras noga så att inga sjukdomar förekommer på de plantor som fröna tas från.
Om sällskapet
Under året får medlemmar nyhetsbrev från Casa artsällskap om olika sorter, och nyheter inom odlarvärlden. Detta skickas max 4 gånger per år.
Vi välkomnar dina erfarenheter av just de frön som du har valt och ber om dina tankar i samband med nyhetsbreven. Det som medlemmarna bidrar med sammanställs och resultatet skickas ut till alla.
För att bli medlem betalar du 100kr och då får du välja 3 sorter som du vill provodla och utvärdera. Ytterligare frösorter kan fås inom det år du är medlem, med ett tillägg på vanligtvis 25 kr per påse (ser respektive sort för exakt summa).
Lag och rätt
Casas artsällskap är en lillasyster till Casa Nyberg så därför ingår moms.
Skulle någon sort som vi provar och utvärderar visa sig vara en riktig stjärna så kan odlare registrera den hos Jordbruksverket. Det kostar år 2024 i startavgift 3000kr samt en årsavgift på 2000kr. Registrerade fröer kan säljas av fröfirmor och även till yrkesodlare.
För att få sälja frön i Sverige, kostar det idag årligen 2200kr. Ska du sälja på nätet kostar det ytterligare 1600kr eftersom du då behöver ha ett växtpass. Utöver det tillkommer 3000kr för årlig kontroll. En fröfirma startar alltså med avgifter på totalt 6800kr förutom alla andra avgifter ett företag har i form av bokföring, personal och lokaler.
Avgifterna gör ju att frön nu säljs okontrollerat av vem som helst. En del försöker göra rätt genom att åtminstone ha ett hobbyföretag. Där finns det en hel del myter som cirkulerar, bland annat att du kan göra en viss vinst innan skatt och egenavgifter men det stämmer inte. Som hobbyföretagare kan du inte alls sälja på nätet (inklusive Facebook osv.) utan du behöver skaffa tillstånd för växtpass – och då behöver du registrera dig som fröfirma, och får du en kostnad per år på 6800kr.
Många småskaliga odlare menar att EU:s regler (och ytterligare nya är på väg) samt höga registrerings- och kontrollkostnader gör att det minskar möjligheterna till mångfald och det är ju sorgligt och sant.
För att vi ska fortsätta ha en bredd och variation så är det bra att gå med i olika artsällskap. Vi kan rekommendera oss själva för tomater naturligtvis, men även föreningen Sesam som har en större variation. Föreningen Sesam ”… verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar.”