Publicerad den Lämna en kommentar

Vilken är den bästa tomaten att odla?

Ja, den frågan, den bästa tomaten att odla, är ju svår att ha ett enkelt svar på. Bästa – vad? Är det bästa – mesta – avkastningen? Eller bästa utifrån sjukdomar? Eller bästa utifrån att den mognar tidigt?

Istället för att fråga vilken den bästa tomaten är, så skulle man kunna twista frågan till flera:

  • Vilken är den bästa tomaten att odla i södra Sverige? Norra och så vidare…
  • Vilken körsbärstomat ger mest skörd? Vilken bifftomat och så vidare…
  • Vilken tomat håller även i dåligt väder en sommar?

Eftersom det finns tusentals sorter så är mitt svar: Jag vet inte! Men jag kan svara så här, jag vill inte vara utan de här tomaterna, och då är det de bästa för mig, eller hur?

Körsbärstomat i lite större format: Fuzzy wuzzy – speciell i utseendet, spricker inte, god, riklig skörd

Fuzzy Wuzzy – den godaste och bästa ampeltomaten

 

Bifftomaten Sargent pepper’s Pink sprack inte och gav många vackra tomater.

Sargent pepper’s pink

 

Samma med bifftomaten Raspberry Oxheart, som påminner om Sargent PP, förutom till färgen.

Raspberry oxheart – kanske den bästa bifftomaten

 

Barry’s Crazy Cherry är en multiflora som ger enorm skörd. God, spricker inte, gul körsbärstomat.

Golden Bumble Bee ger så rikligt, är vacker och så god. De spricker inte heller så me like a lot! Körsbärstomat, högväxande.

Så… vad tycker du är den bästa tomaten att odla?

Publicerad den Lämna en kommentar

1000kr till Indien

Jag har ju inte sidan för att tjäna pengar, utan för att jag tycker det är roligt att dela med mig av frön och pyssla på med detta. Nu har jag (ni!) därför  kunnat skicka 1000kr till Basundharas vänner. Det är en ideell förening där varje krona bistånd går till ett barnhem och skola i Indien. Vi har besökt dem två gånger och vet att de är duktiga och jobbar hårt, med oerhört små medel.

En del av barnen bor på ett kvinnohem bredvid skolan. De är i princip självförsörjande med sin odling men de behöver givetvis pengar till andra saker.

 

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Såkalender januari

Oh! Nu börjar det! Lite tidigt kanske, men who cares!

Idag får dessa frön lite vatten, jord och kärlek:

  • Aubergine (hälften nu, hälften i februari)
  • Chili (hälften nu, hälften i februari)
  • Gurka (2 frön, bara för skoj skull…)
  • Paprika (hälften nu, hälften i februari)
  • Tomater (bara några frön…)
Publicerad den Lämna en kommentar

Frökalender

Då och nu i olika odlarforum på Facebook drar någon igång en frökalender. Jag har varit med några gånger och det är jättekul! Man skickar in ett antal av sina fröer och så får man tillbaka samma antal fröer – fast helt andra. Det blir alltså sorter du kanske aldrig tänkt på tidigare eller ens känner till. Så här såg det ut när jag fick min julkalender 2020:

Nu går jag och väntar på en ”sensommarkalender”. Jag skickade in olika sorters tomatfröer, men det kunde vara vad som helst ätbart eller som blommar så det här blir jättespännande!

Jag hade inte 31 fröportioner av samma tomater så jag tog dels några jag själv är väldigt nyfiken på, men inte hunnit så än, som jag köpt från fröfirmor. Dels tog jag några olika av mina favoriter från 2020 och dessa är:

”Tysk gul oxheart” (min tyngsta 2020)

”Tigerrandig plommontomat”

Tomatillo ”Verde” (egentligen ingen tomat)

Här är gröna och lila tomatillo:

 ”Raspberry Oxheart”

Publicerad den Lämna en kommentar

Bye bye potatis

Har legat sömnlös i vår och funderat på potatisblödmögel Phytophthora infestans, också kallad “Late Blight”. Det är en sjukdom som dels förstör potatisen, men den angriper också tomatplantor. Jag satte potatis väldigt nära tomatplantorna så det var inte rolig information att läsa in mig på.

 

Efter att jag lyssnat på podden med Bäckmo och Wetterbäck så bestämde jag mig för att chansa, spana ofta, gallra blad så det blev luftigt och sedan skörda tidigt. Därefter ”aldrig mer” odla potatis.

Häromveckan blev jag dock väldigt svettig när jag trodde att jag faktiskt fått det. Det är ju bara 2 pallkragar potatis, men 90 tomatsorter som var i fara… Det är ju inte plantorna i sig, utan allt detta (härliga visserligen) arbete med allt! Efter en massa råd i en Facebook-grupp kom jag hur som helst fram till att det inte var det, då sjukdomen oftast inträffar senare på sommaren.  Detta jag fått är då troligen Alternaria solani alltså ”Early blight”. Inte toppen det heller men inte alls lika farligt som potatisbladmögel alltså. Man skiljer det lättast åt genom att se om baksidan av bladet är lite luden och det var inte mina tack och love. Detta var också mycket tidigare i säsongen än vad potatisbladmöglet normalt uppstår.

Jag tänkte att eftersom mina fick denna sjukdom så är det väl inte otroligt att jag även får potatisbladmögel. Nu har jag därför tagit upp all potatis, och jag säger bye bye potatis. Tack för försöket!

Vi har ju bara en pytteliten villatomt så jag måste liksom bestämma mig, potatis eller tomater. Alternativet är att använda kemiska bekämpningsmedel och det vill jag helst inte . Jag är ju mer fascinerad av tomater så valet är enkelt! Det går att köpa god potatis från affären – men sällan goda tomater. Det går tydligen att välja särskilt resistenta sorter men jag har så mycket annat att lära mig om odling så jag lägger inte fokus där mer – just nu.

Allt detta får mig att fundera på framtiden. När jag googlar på ämnet så verkar det som att potatisbladmögel blir bara vanligare och vanligare i södra Sverige, att det nästan inte går att odla det ekologiskt alls. Vad händer – och vad händer i framtiden med våra grödor?