
Ytterligare 1000kr till Ukraina, som jag fått in på försäljning av frön och plantor!
Jag har ju inte sidan för att tjäna pengar, utan för att jag tycker det är roligt att dela med mig av frön och pyssla på med detta. Nu har jag (ni!) därför kunnat skicka 1000kr till Basundharas vänner. Det är en ideell förening där varje krona bistånd går till ett barnhem och skola i Indien. Vi har besökt dem två gånger och vet att de är duktiga och jobbar hårt, med oerhört små medel.
En del av barnen bor på ett kvinnohem bredvid skolan. De är i princip självförsörjande med sin odling men de behöver givetvis pengar till andra saker.
Oh! Nu börjar det! Lite tidigt kanske, men who cares!
Idag får dessa frön lite vatten, jord och kärlek:
Då och nu i olika odlarforum på Facebook drar någon igång en frökalender. Jag har varit med några gånger och det är jättekul! Man skickar in ett antal av sina fröer och så får man tillbaka samma antal fröer – fast helt andra. Det blir alltså sorter du kanske aldrig tänkt på tidigare eller ens känner till. Så här såg det ut när jag fick min julkalender 2020:
Nu går jag och väntar på en ”sensommarkalender”. Jag skickade in olika sorters tomatfröer, men det kunde vara vad som helst ätbart eller som blommar så det här blir jättespännande!
Jag hade inte 31 fröportioner av samma tomater så jag tog dels några jag själv är väldigt nyfiken på, men inte hunnit så än, som jag köpt från fröfirmor. Dels tog jag några olika av mina favoriter från 2020 och dessa är:
”Tysk gul oxheart” (min tyngsta 2020)
”Tigerrandig plommontomat”
Tomatillo ”Verde” (egentligen ingen tomat)
Här är gröna och lila tomatillo:
”Raspberry Oxheart”
Har legat sömnlös i vår och funderat på potatisblödmögel Phytophthora infestans, också kallad “Late Blight”. Det är en sjukdom som dels förstör potatisen, men den angriper också tomatplantor. Jag satte potatis väldigt nära tomatplantorna så det var inte rolig information att läsa in mig på.
Efter att jag lyssnat på podden med Bäckmo och Wetterbäck så bestämde jag mig för att chansa, spana ofta, gallra blad så det blev luftigt och sedan skörda tidigt. Därefter ”aldrig mer” odla potatis.
Häromveckan blev jag dock väldigt svettig när jag trodde att jag faktiskt fått det. Det är ju bara 2 pallkragar potatis, men 90 tomatsorter som var i fara… Det är ju inte plantorna i sig, utan allt detta (härliga visserligen) arbete med allt! Efter en massa råd i en Facebook-grupp kom jag hur som helst fram till att det inte var det, då sjukdomen oftast inträffar senare på sommaren. Detta jag fått är då troligen Alternaria solani alltså ”Early blight”. Inte toppen det heller men inte alls lika farligt som potatisbladmögel alltså. Man skiljer det lättast åt genom att se om baksidan av bladet är lite luden och det var inte mina tack och love. Detta var också mycket tidigare i säsongen än vad potatisbladmöglet normalt uppstår.
Jag tänkte att eftersom mina fick denna sjukdom så är det väl inte otroligt att jag även får potatisbladmögel. Nu har jag därför tagit upp all potatis, och jag säger bye bye potatis. Tack för försöket!
Vi har ju bara en pytteliten villatomt så jag måste liksom bestämma mig, potatis eller tomater. Alternativet är att använda kemiska bekämpningsmedel och det vill jag helst inte . Jag är ju mer fascinerad av tomater så valet är enkelt! Det går att köpa god potatis från affären – men sällan goda tomater. Det går tydligen att välja särskilt resistenta sorter men jag har så mycket annat att lära mig om odling så jag lägger inte fokus där mer – just nu.
Allt detta får mig att fundera på framtiden. När jag googlar på ämnet så verkar det som att potatisbladmögel blir bara vanligare och vanligare i södra Sverige, att det nästan inte går att odla det ekologiskt alls. Vad händer – och vad händer i framtiden med våra grödor?
Nu har jag gått genom bilder från 2020 och sammanfattat tankar från mitt första riktiga odlingsår i någon form av punktlista. Ibland tänker jag att det inte blev så mycket skörd 2020 främst på grund av billig jord och dåligt gödslande – men det blev ju en del iallafall!
Sallat och liknande
Squash
Tomater
Ärter
Kål
Potatis
Morötter
Gurkor
Majs
Örter
Gödning och vattning
Ogräs
Diska krukor m.m.
Sniglar
Blommor
Tunneln
Lite off-topic från odling, men jag ska ha odling runt om 😁
Vi är helt förbluffade över hur bra denna budgetpool är! Vi köpte vår Spabad Helsinki AirJet från Jula. Först läckte den och det var vi inte så glada över minst sagt. Men så tömde vi poolen, och gängade om allt och nu funkar den perfekt.
Lite minnesanteckningar:
Vi följde anvisningarna i videon som instruktionsboken rekommenderade. Finns i PDF på engelska här.
Fyll absolut inte upp högre än till ”min” om du ska vara fler än en person. Vi hade till ”max” och när vi satte igång bubblorna så svämmade över rejält.
Första gången gick det från 6 grader till 38 grader på ungefär 1,5 dygn. Vi hade ställt in timern att det skulle vara klart efter 20 timmar men då var det bara kring 32 och det är lite för kallt faktiskt, åtminstone när det är kallt ute. I morse var det 38 grader och helt underbart skönt! Läste senare att det värms tydligen 1-1,5 grad per timme.
Om du inte ska bubbla på några dagar: Detta är mest kosteffektivt att lämna värmen på vid regelbunden användning. Har inte systemets använts på 72 timmar så slås det av automatiskt.
Notera att temperaturen sjunker när du använder bubblorna.
Filtret ska rengöras efter varje användning. Sköljas av och ta bort synbara partiklar. Om filtret används för länge så ändras färgen och börjar vittra sönder.
Vi köpte ett startpack från Jula och enligt instruktion ska följande göras:
Förstår inte riktigt hur ofta vi ska testa pH-värdet, med Spa Test Strips, men om vi gör det när vi ska ha i Filterfix så kanske vi hittar rätt. Om det är för högt eller lågt så justeras det med pH Minus respektive pH Plus.
Efter 2-3 veckor ska Filterfix användas för att rena filtret.
Min kompis i Kalix hade sin på från februari till november och gissar på att det i snitt var 200-250 kr/månad. Vi som bor mer söderöver får nog ner det lite. Troligen är det dyrare att ha den på timer, eftersom den får gå mycket hårdare under uppvärmning.