Växthusproblem

Minnesanteckningar 2023

Det finns mycket att säga om om växthuset, men bara att företaget Hemmafint har en egen klago-facebook-grupp säger väl det mesta. Men en klantighet stod vi för själva, vi placerade det mitt under solen så på sommaren blir det ofta kokhett – gillas av inga tomater! Med endast två takluckor (varav en trasig nu…) så är det svårt att få cirkulation.

Så, nummer 1: Det är för varmt på sommaren.

Nu växer tomaterna fint utomhus så egentligen gör det inte så mycket. Vi skulle kunna använda växthuset bara till gurka och eventuellt några exotiska växter.

I vårt hus har vi inga bra fönster för att få solljus på försådden, huset och bästa solläget skuggas av ett litet berg. Det var egentligen huvudanledningen när vi köpta växthus för några år sedan, att flytta ut plantorna tidigare för ljusets skull.

Problem nummer 2 är att växthuset är så dragit, och inte alls tätt på flera ställen. Jag köpte ett särskilt växthussilikon men har inte satt på det än. Läste om att det är ett problem när växthus blir för täta! Samt, om jag gör det, blir det mycket svårare att ta loss rutorna när väl den dagen kommer – men det kan ju ta både 10 och 20 år så det får jag kanske strunta i.

I år var första gången jag använde växthuset till försådden på allvar hur som helst. Tog ut dem i april och satte in en frostvakt. Jag köpte dessutom ett litet plastväxthus som alla plantor stod i från början, för att minska på dragigheten.

Det låter ju jättebra! Men… jag hade sånt fokus på att inte gå under nollan – då jag vet att tomater fryser. Det jobbet gjorde frostvakten som kickades igång när det närmade sig nollan.

Tomater sägs ju trivas bäst över 8 grader (en del säger även högre) och mina fick ju inte ens 8 på nätterna! En natt hade ett gäng fryst, som stod närmast växthusväggen. Jag tror jag hade satt frostvakten på timer och intervall den natten, för problem nummer 3 är ju den dyra elen som har varit i år.

På dagarna blev det hett i växthuset så då fick jag rulla ut plantorna. Tomater vill ju inte ha det för varmt heller och det tänkte jag ändå på.

Problemet som jag insett nu i slutet av juni är att tomaterna stannade upp i växten. Det stod liksom still i evigheter. När jag tog ut dem i april så hade jag några med kart, så jag fick tidigt min första – men sedan hände ingenting på evigheter.

Antingen beror det endast på att det ofta gick under 8 grader på nätterna – men även att det ibland blev väldigt varmt på dagarna gjorde att tomaterna fick en väldig ojämn temperatur.

Inför 2024 ska jag klura på om jag alls ska ta ut dem så tidigt – och om jag gör det, hur kan jag hålla det varmare – utan att elräkningen sticker iväg i höjden.

WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner preloader