Busskort 725kr

Det går verkligen inte att leva på den dagsersättning som de ukrainska flyktingarna får. Efter hyra har en vuxen 71kr per dag som ska räcka till mat, hygienartiklar, buss, och ja, allt. Den som har socialbidrag får ungefär lite mer än det dubbla. Tanken är att de ska söka jobb – men utan busskort är det tufft.

I många regioner får ukrainska flyktingar enligt massdirektivet åka gratis i kollektivtrafiken – men inte i  exempelvis i Östergötland. En returbiljett kostar 60kr inom centrum. Om en mamma följer sin 7-åring på bussen till andra sidan stan, när hon ska till skolan,  så har hon 11kr kvar till mat och annat den dagen. Det går ju inte ihop alls.  

Här kan du läsa mer om dagsersättning: Ekono­miskt stöd för dig med till­fäl­ligt skydd enligt mass­flykts­di­rek­tivet – Migrationsverket  och här om socialbidrag

Därför har jag den här månaden köpt ett månadskort till en mamma för era fröpengar. Jag skulle vilja hjälpa alla flyktingar, från alla länder – och det känns hopplöst ibland. Det jag tänker är att ”Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon”.

 

WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner preloader