Bye bye potatis

Har legat sömnlös i vår och funderat på potatisblödmögel Phytophthora infestans, också kallad “Late Blight”. Det är en sjukdom som dels förstör potatisen, men den angriper också tomatplantor. Jag satte potatis väldigt nära tomatplantorna så det var inte rolig information att läsa in mig på.

 

Efter att jag lyssnat på podden med Bäckmo och Wetterbäck så bestämde jag mig för att chansa, spana ofta, gallra blad så det blev luftigt och sedan skörda tidigt. Därefter ”aldrig mer” odla potatis.

Häromveckan blev jag dock väldigt svettig när jag trodde att jag faktiskt fått det. Det är ju bara 2 pallkragar potatis, men 90 tomatsorter som var i fara… Det är ju inte plantorna i sig, utan allt detta (härliga visserligen) arbete med allt! Efter en massa råd i en Facebook-grupp kom jag hur som helst fram till att det inte var det, då sjukdomen oftast inträffar senare på sommaren.  Detta jag fått är då troligen Alternaria solani alltså ”Early blight”. Inte toppen det heller men inte alls lika farligt som potatisbladmögel alltså. Man skiljer det lättast åt genom att se om baksidan av bladet är lite luden och det var inte mina tack och love. Detta var också mycket tidigare i säsongen än vad potatisbladmöglet normalt uppstår.

Jag tänkte att eftersom mina fick denna sjukdom så är det väl inte otroligt att jag även får potatisbladmögel. Nu har jag därför tagit upp all potatis, och jag säger bye bye potatis. Tack för försöket!

Vi har ju bara en pytteliten villatomt så jag måste liksom bestämma mig, potatis eller tomater. Alternativet är att använda kemiska bekämpningsmedel och det vill jag helst inte . Jag är ju mer fascinerad av tomater så valet är enkelt! Det går att köpa god potatis från affären – men sällan goda tomater. Det går tydligen att välja särskilt resistenta sorter men jag har så mycket annat att lära mig om odling så jag lägger inte fokus där mer – just nu.

Allt detta får mig att fundera på framtiden. När jag googlar på ämnet så verkar det som att potatisbladmögel blir bara vanligare och vanligare i södra Sverige, att det nästan inte går att odla det ekologiskt alls. Vad händer – och vad händer i framtiden med våra grödor?

WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner preloader