Jacuzzi Spa Helsinki

Lite off-topic från odling, men jag ska ha odling runt om 😁

Vi är helt förbluffade över hur bra denna budgetpool är! Vi köpte vår Spabad Helsinki AirJet från Jula. Först läckte den och det var vi inte så glada över minst sagt. Men så tömde vi poolen, och gängade om allt och nu funkar den perfekt.

Lite minnesanteckningar:

Montering

Vi följde anvisningarna i videon som instruktionsboken rekommenderade. Finns i PDF på engelska här.

Fylla upp

Fyll absolut inte upp högre än till ”min” om du ska vara fler än en person. Vi hade till ”max” och när vi satte igång bubblorna så svämmade över rejält.

Värma upp

Första gången gick det från 6 grader till 38 grader på ungefär 1,5 dygn. Vi hade ställt in timern att det skulle vara klart efter 20 timmar men då var det bara kring 32 och det är lite för kallt faktiskt, åtminstone när det är kallt ute. I morse var det 38 grader och helt underbart skönt! Läste senare att det värms tydligen 1-1,5 grad per timme.

Om du inte ska bubbla på några dagar: Detta är mest kosteffektivt att lämna värmen på vid regelbunden användning. Har inte systemets använts på 72 timmar så slås det av automatiskt.

Notera att temperaturen sjunker när du använder bubblorna.

Rengöring

Filtret ska rengöras efter varje användning. Sköljas av och ta bort synbara partiklar. Om filtret används för länge så ändras färgen och börjar vittra sönder.

Vi köpte ett startpack från Jula  och enligt instruktion ska följande göras:

Varje bad:
  1. Innan: lägg i 2 CleanTab (snabbupplöslig, pH-neutral klortablett)
  2. Efter: skölja filtret plus lägg i 4 CleanTab.
Med 2-3 veckors mellanrum (beroende på hur mycket den har använts):

Förstår inte riktigt hur ofta vi ska testa pH-värdet, med Spa Test Strips, men om vi gör det när vi ska ha i Filterfix så kanske vi hittar rätt. Om det är för högt eller lågt så justeras det med pH Minus respektive pH Plus.

Efter 2-3 veckor ska Filterfix användas för att rena filtret.

Elförbrukning

Min kompis i Kalix hade sin på från februari till november och gissar på att det i snitt var 200-250 kr/månad. Vi som bor mer söderöver får nog ner det lite. Troligen är det dyrare att ha den på timer, eftersom den får gå mycket hårdare under uppvärmning.

Det var bara kring 5 grader på kvällen och det hade kommit upp till 32 grader i poolen. Det var snudd på lite för kallt – iallafall för mig som gick snabbt.

 

38 grader var fantastiskt när det bara vara några plusgrader ute.

Vi ska bygga lite plank och mysa till det runt om men vi kan ju bubbla under tiden!