Tunnelväxthus

Tunnelväxthus med öppen dörr

Vi bor i zon 3, på gränsen till 2 så det känns inte akut med växthus men vi köpte ett tunnelväxthus på K-rauta våren 2020 (995kr): “Växthustunnel från FXA som består av en metallstruktur med en yttre plast som används för att förlänga odlingssäsongen för växter eller grödor som behöver extra värme.”

Höjd: 1,9m Bredd: 2 m Längd: 3 m

Trots att växterna vill ha det varmt, är det inte många växter som trivs om det blir mer än 30º varmt. Även om det inte är jättevarmt kan luften inne i växthuset behöver omsättas ibland och har man växter som ska pollineras måste bin och humlor kunna komma in.

Även om växterna vill ha mycket ljus kan det behövas skuggning. Ett billigt och ganska bra alternativ är att använda fiberduk som skuggning. Fiberduken är dessutom idealisk att använda på våren när man planterar ut tomater och gurkor. Genom att lägga fiberduken över plantorna, speciellt på natten, mildrar man omställningen till ett liv utomhus. En vanlig kupévärmare kan också vara användbar vid utplanteringen. Blir det en natt med minusgrader riskerar man inte att alla plantorna dör.

Eftersom tillväxten går fortare i växthus måste växterna ha mer näring än om de hade växt utomhus.

För att undvika sjukdomar, bör man på hösten tvätta växthuset noga och byta ut jorden.

Tältet blåste av i juni 2020. Jag hade inte fäst ordentligt med snörena och kanterna var ganska snålt tilltagna.  Jag sydde fast mer plast och fäste med snörena på varje hörn i marken och sedan dess har det klarat sig.

 

 

WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner preloader