Om fröna

Jag odlar i en liten villaträdgård utanför Linköping och är på gränsen mellan zon 2 och 3. Jag har testat fröna slumpmässigt om dess grobarhet och når i snitt över 90%. Läs mer om hur du kan testa fröns grobarhet.

Mina frön är så kallat ”öppet pollinerade”. Alltså, att bin och andra pollinerare kan flyga runt med pollen fritt i trädgården. Vissa saker ska du då inte ta frön av, om du vill att det ska bli samma sort nästa år. Jag tar därför frön från tomater, paprika och chili då dessa inte korspollineras så lätt.  Jag gör så här:

Paprika- och chilifrön

Skrapa bort fröna och lägg i en skål med vatten i rumstemperatur i ett dygn. Släng de som flyter på ytan och placera resten på bakplåtspapper för att torka. Förvara torrt och mörkt.  Det går att övervintra paprikaplantor, men det kan dra med sig ohyra så det är nästan bättre att starta om med frön.

Tomatfrön

Frön från tomater kan du torka på papper, kaffefilter eller bakplåtspapper, och sedan förvara torrt. För att få lite snyggare frön kan du istället fermentera dem. Det sägs också att risken för vissa sjukdomar minskar.  Fröna blir dessutom mer lätthanterliga och sitter inte ihop lika ofta med varandra, men det beror lite på sort också.

Det finns fler sätt, men jag gör så här för att fermentera fröna:

  1. Välj frön från riktigt mogna tomater, gärna övermogna.
  2. Använd en lite sked eller mindre gaffel och ta ut fröna. Lite klegg kommer med och det är bara bra för fermenteringen.
  3. Märk en burk med tomatens namn.
  4. Sätt frön och klägg i burken, häll på lite vatten, på med lock och skaka om.
  5. Låt detta stå minst en vecka. Du kan skaka ibland om du vill.
  6. Häll av i en sil och ta bort klägget. Det går lätt efter fermenteringen.
  7. Torka fröna på bakplåtspapper så är de lätta att lossa sedan.

Blir det mögel eller jäst på ytan så gör det inget.

Olika metoder om att ta frön finns beskrivet i Allt om trädgård.

WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner preloader