Hink under bänken

Bokashi – hur och varför

Då var det dags även för mig…

Varför

Bokashi-metoden kommer från Japan och har använts länge där. Det är ett sätt att få riktigt bra jord och gödning – från sitt eget matavfall. Det viktiga bokashi-ströet gör att avfallet fermenteras och det också ganska fort. Fermentering handlar om syre kortfattat så det är viktigt att ha bokashin lufttät, och pressa resterna.

I köket

Hink under diskbänk

Jag lägger dagens avfall i en liten skål och öppnar locket högst en gång per dag så det får så lite syre som möjligt. Varje gång jag fyller på strör jag på med bokashiströ. Man kan göra eget strö eller köpa färdigt (googla).

Processen går fortare ju mindre bitar det är så det är bra att ta för vana att skära allt i mindre bitar – men det funkar med stora bitar.

Det går bra att blanda i allt möjligt från matlagningen. Åsikterna gå isär om man ska blanda i kött, ben och liknande, men just nu kör jag i allt möjligt.

Hushållspapper och servetter verkar det som man kan ha i också, även om det inte innehåller någon näring. Jag läste någonstans att mycket papper kan orsaka mögel i bokashin och att man absolut inte ska ha det längst upp i hinken åtminstone.

Om det är kondens på locket på hinken så är det för fuktigt. Lägg då en bit tidningspapper längst upp som suger upp fukten.

Strö

Det finns olika strö och vissa ska kompletteras med en spray.

  • Gröna Johannas: kräver 40ml per liter. Ca 90kr/kg.
  • Hornbach  kräver 20-30g per liter ? (193kr/kg) + FloraSelf EM Mikro Basis
  • Mikrojord kräver 0,5-1 msk per liter. Ca. 100kr/kg
  • Bokashi.se kräver 1-2 msk per liter (90kr/kg)

Vila

När hinken är full, låt den stå i 14 dagar i rumstemperatur utan att öppna locket. Om det är kallare, låt den stå en vecka till. När ingen vätska kommer mer ur kranen är det klart.

Vitt fluffigt mögel på ytan visar att processen är igång.

Jordfabriken

Efter vilan ska bokashin bli jord. Man kan använda en pallkrage, en större plastlåda eller gräva ett hål i marken. Om lådan är genomskinlig så behöver du trä över en svart plastsäck så solens ljus inte kommer åt.

För att det ska hända något behöver det vara över 15 grader, helst 20 grader. Är det kallare så står processen still.

Det måste vara lagom fuktigt för att det vara igång – men inte blött så det börjar lukta. Tänk konsistensen som bra jord: den ska håll ihop, inte falla isär eller ha vatten som rinner om man kramar jorden.

Börja med fuljord, sedan bokashi, sedan fuljord. Blanda allt på en gång, eller fyll på vartefter. Börja med 50/50 andel jord och bokashi.

Öppna inte lådan för ofta eftersom fermenteringen då kan sluta – då blir det visserligen som en vanlig kompostering, men det är ju för fermenteringens skull man gör detta.

Du kan ha ett lock (om du har den inomhus) men det ska alltid vara ett lager med jord längst upp så det är ett slags lock ändå.

Är det en plastlåda så kan det bli för fuktigt längst ner och då är det bra att ha träpellets, papperspellets (kattströ) eller biokol i botten.

Beroende på värmen så tar det allt från några veckor till några månader innan det är klart och kan användas som fantastisk jord till planteringar.

WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner